NL - FR - DE - EN

100 jaar Scouting

Hoe het begon...
Baden-Powell had een Kudu-hoorn uit Zuid-Afrika.
Op 1 augustus 1907 blies hij op die hoorn en zo startte het eerste scoutskamp, op Brownsea Island, England.
Het was tevens het startsein voor een snelgroeiende beweging, met vandaag de dag 38 miljoen leden, jongens en meisjes, in 166 verschillende landen.

Één Wereld Één Belofte ...
In 2007 werd wereldwijd de honderdste verjaardag van Scouting gevierd.
Onder de noemer "One World One Promise" gingen we wereldwijd met hetzelfde jaarthema aan de slag. Wereldbroederschap en vrede waren daarbij de invalshoeken.
Als grootste mondiale jeugdbeweging wil Scouting en Guiding hiermee haar missie van "kinderen en jongeren laten opgroeien in een democratische, rechtvaardige wereld" zichtbaar, hoorbaar en voelbaar maken.

Typisch Belgisch...
In België sloegen de vijf scouts- en gidsenbewegingen die ons landje rijk is, de handen in elkaar om een geweldig feestjaar in elkaar te boksen.
Over de taalgrenzen en cultuurverschillen heen, slaagden jongeren uit het hele land er in om samen een aantal onvergetelijke projecten op poten te zetten: van de Big Bang en de ZOOM-activiteiten in de groepen over de expo in de Botanique en het mega-verjaardagsfeest JAMbe tot Scouting’s Sunrise op de Botrange en de wereldjamboree in Engeland: stuk voor stuk waren het unieke en zeer geslaagde evenementen. Voor en door scouts en gidsen.

Nagenieten geblazen!
Op deze site vind je foto’s van dit bijzondere eeuwfeestjaar alsook een link naar de verschillende federaties in ons land.
Veel snuisterplezier en… tot binnen 100 jaar!  ;-)


- de Federatie Open Scouting (FOS)
- les Scouts et Guides Pluralistes (SGP)
- Les Scouts (Fédération Catholique des Scouts Baden-Powell de Belgique)
- les Guides Catholiques de Belgique (GCB)
- Scouts en Gidsen Vlaanderen